Verborgen Moois Beukenberg – Tongeren

with Geen reacties

Start

Pliniuspark – Tongeren
50°47’08.0″N 5°26’48.4″E

Afstand

6,8 km

Duur

2u10

Tijdens de Verborgen Moois wandeling Beukenberg in Tongeren stap je letterlijk in het spoor van de Romeinen. Deze 6,8 kilometer lange wandeling voert je langs de 2de-eeuwse stadsomwalling. Daaraan ligt een monumentaal aarden bouwwerk dat deel uitmaakte van het aquaduct van de Romeinse stad Tongeren. Het dateert van bijna 2000 jaar geleden en is het grootste Romeinse monument in Vlaanderen.

De wandeling voert je eerst door het dorpje Mulken met zijn Sint-Gilliskapel. Reeds in de 11de eeuw moet er in Mulken een kapel gestaan hebben. De kapel is een belangrijk bedevaartsoord opgedragen aan Sint-Gillis, één der noodheiligen. De bedevaart vindt plaats tijdens de eerste negen dagen van september en trekt nog steeds grote aantallen bedevaarders.

In de vallei van de Fonteinbeek even verderop bereikt u het Kasteel van Rooi, een kasteelhoeve bestaande uit een U-vormig hoofdgebouw omgeven door een vijver en een vierkantshoeve. Via ruilverkavelingswegen met een mooi panorama op de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren wandelt u naar natuurgebied Herenbos en langs het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO).

Het laatste deel van de wandeling voert u langs het imposante kasteel van Betho, dat oorspronkelijk een waterslot was. Het residentiële domein is symmetrisch aangelegd en bestaat uit het kasteel, een vierkantshoeve en een park met vijver. De opvallende heuvel in het landschap is de enige herinnering aan het vroegere Romeinse aquaduct dat wellicht uit de tweede eeuw stamt.

Praktische informatie

  • Parkeerplaats: Pliniuspark (kruising Mulkerweg en Oude Fonteinweg)
  • Bewegwijzering: zeshoekige witte bordjes met rode pijl

Links

Fotogalerij

Pictures shot with

iPhone X


  
  
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *