Verborgen Moois Millen

with Geen reacties

Start

Waterburcht – Millen
50°47’10.1″N 5°33’37.6″E

Afstand

3,7 km

Duur

1u09

VERBORGEN MOOIS

Millen

Rijke bodems, bloesems, hoogstamboomgaarden en oude holle wegen die de hoeves verbonden met de hogerop gelegen velden zijn karakteristiek voor Haspengouw. Van oudsher werden ook adellijke lieden aangetrokken door dit idyllische, glooiende landschap. Uit de imposante vierkantshoeves kunnen we opmaken dat de boeren in Droog-Haspengouw, in tegenstelling tot hun Kempense medestanders, niet hopeloos moesten krabben om een wortel uit de grond te krijgen. In het welvarende landbouwdorpje Millen zien we dan ook meer dan 40 vierkantshoeves waarvan er een 30-tal intussen een andere bestemming hebben gekregen.

Van de oorspronkelijke gordel van hoogstamboomgaarden rond het landbouwdorp houden er nog enkele stand en bieden het vee een schaduwrijke graasplaats. Hagen en houtwallen scheiden de boomgaarden en de weilanden af van het open akkerland. Tot ca. 1960 gaat het goed met de hoogstamboomgaarden, maar daarna zorgen de ruilverkaveling van destijds en de rooipremies ervoor dat de hoogstamboomgaarden één na één verdwijnen uit het landschap. En met hen ook vele hagen…

Kortom, deze Verborgen Moois wandeling dompelt je onder in het landbouwleven van weleer en biedt je naast een typisch agrarisch open-field landschap ook een zicht op de vele oude bijbehorende en vaak beschermde hoeves.


Praktische informatie

  • Parking achter het Parochiaal Cultureel Centrum (Tikkelsteeg, Millen-Riemst)
  • Bewegwijzering: witte bordjes met rode pijl
  • Horeca aan het startpunt: Brasserie De Waterburcht (Kattestraat 22, Millen-Riemst)

Links

Fotogalerij

Pictures shot with

iPhone X


  
  
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *