Wandelen door Greenspot Zammelen en natuurgebied Eggertingen – Guigoven

with Geen reacties

Start

Sint-Quintinuskerk – Guigoven
50°50’18.9″N 5°24’04.5″E

Afstand

10,4 km

Duur

3u20

Historische hoeves en tot de verbeelding sprekende kastelen, bloeiende fruitbomen en knoestige meidoornhagen, imposante oude eiken en sprookjesachtige knotwilgen,… Aan de rand van het Haspengouws leemplateau neemt de meanderende Mombeek je mee op haar spannende reis doorheen Greenspot Zammelen en het natuurgebied Eggertingen.

Door Greenspot Zammelen…

In de beekvalleien van de Mombeek en de Sint-Annabeek ligt een rijke en diverse natuur. Natte graslanden en bossen wisselen elkaar af, terwijl beken door het landschap meanderen. Het bruist hier van het leven. De weilanden en hoogstamboomgaarden bovenaan de helling vormen een paradijs voor insecten. De bronnetjes in de vallei zijn frisse drinkpoelen voor vele dieren en met een beetje geluk zie je een ijsvogel. De kalk in het water zorgt ieder jaar voor een uniek bloementapijt. De graslanden kleuren geel van dotterbloem en ratelaar, op enkele plaatsen groeien orchideeën en in het bos bloeien sleutelbloem en daslook. Als je goed kijkt, zie je maretak. Deze halfparasiet leeft op bomen en is voor bepaalde voedingsstoffen afhankelijk van zijn gastheer. Houd je ogen ook open voor sporen van de das. Het is een schuw nachtdier, maar haren aan de prikkeldraad verraden zijn aanwezigheid.

…en het natuurgebied Eggertingen

Het natuurgebied Eggertingen ligt in het zuiden van Kortessem en loopt uit in Hoeselt en Borgloon. Wandelend ontdek je de (bio)diversiteit van 3 beken en hun valleien. Langs de hellingen maak je kennis met verrassende zichten op oude landschappen zoals prachtige houtkanten, hoogstamboomgaarden en bloemrijke weides.

Praktische informatie

  • Parkeerplaats: kerkplein Guigoven (Brandstraat)
  • Horeca nabij het startpunt: Fragola Artisanale Cremerie (Beemdstraat 34, Guigoven)
  • Horeca onderweg: De Pastorie (Martinusstraat 34, 3840 Gors-Opleeuw)

Links

Fotogalerij

Pictures shot with

iPhone X

Home / Hiking trails / Hiking trails – Belgium / Hiking trails – Belgium – Limburg / Wandelen door Greenspot Zammelen en natuurgebied Eggertingen – Guigoven

  
  
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *