Wandeling door natuurgebied Broekbeemd – Wellen

with Geen reacties

Start

Gemeentehuis Wellen
50°50’27.2″N 5°20’02.0″E

Afstand

3,1 km

Duur

1u

Nabij het centrum van Wellen liggen twee natuurgebieden van Limburgs Landschap vzw, die beheerd worden met de hulp van de vrijwilligers van ‘t Bokje. In het zuiden is dat de Broekbeemd en in het noorden, tussen Wellen en Alken, de Grote Beemd. Hun naam verklapt het al, het kan er nat zijn. ’Beemd’ staat namelijk voor ‘een hooiland in een beekvallei’. Waar het te nat is, wijst een knuppelpad je de weg, zodat je van de prachtige voorjaarsbloeiers en hooilanden kan blijven genieten.

Vrijwel in het centrum van Wellen ligt het natuurgebied de Broekbeemd. Toen Limburgs Landschap vzw er samen met de plaatselijke vereniging ’t Bokje startte, waren vele terreinen sterk verruigd en/of beplant met populieren. In 1992 startte er het eerste Limburgse begrazingsproject met Schotse hooglandrunderen. En dit project heeft zijn nut duidelijk bewezen. De vegetatie is er gevarieerder geworden. Het water van de talrijke bronnen in het gebied wordt in een tiental poelen opgevangen om vervolgens naar de oude bedding van de Herk te stromen. Dat al dit zuivere water interessante soorten aantrekt, hoeft geen betoog. Een van de poelen werd zelfs speciaal voor de kamsalamander aangelegd.

Bron: Limburgs Landschap

Praktische informatie

  • Parkeerplaats: Dorpsplein of Dorpsstraat in Wellen.
  • Bewegwijzering: gele pijltjes.

Links

Fotogalerij

Pictures shot with

iPhone X

Home / Hiking trails / Hiking trails – Belgium / Hiking trails – Belgium – Limburg / Wandeling door natuurgebied Broekbeemd – Wellen

  
  
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *