Wandeling door De Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge

with Geen reacties

Start

Parking Noordzeebad
51°19’08.2″N 3°08’43.2″E

Afstand

6,2 km

Duur

2u00

WANDELING DOOR DE FONTEINTJES

TUSSEN BLANKENBERGE EN ZEEBRUGGE

Tussen Blankenberge en Zeebrugge herbergt een smalle duinengordel een uniek natuurgebied: de “Fonteintjes”. Geprangd tussen de kustbaan en het strand liggen duinplassen, afgewisseld met duinstruweel en vochtige duinvalleien.

De duinplassen (Rietfontein, Bosfonteintje, Orchisfonteintje en het Eendenfonteintje) zijn half natuurlijke laagtes gevuld met zoet water uit een zoetwaterbel onder de duinen. Daardoor tref je hier een schitterende natuurpracht aan. Opvallend zijn de orchideeën die in mei en juni de duingraslanden paars doen kleuren: tot 20.000 rietorchissen, honderden vleeskleurige orchissen en bijenorchissen. Ook andere soorten als addertong, koekoeksbloem en het zeldzame weegbreefonteinkruid floreren in deze vochtige condities.

De aanwezigheid van water en riet maakt de Fonteintjes een geliefd broedgebied voor heel wat rietvogels, zoals kleine karekiet, rietvanger en rietgors. Dodaars en verschillende eendensoorten voelen zich hier thuis. Dit natuurgebied biedt bovendien een prima pitstop voor trekvogels. Op de hoogste duintop tussen Blankenberge en Zeebrugge ligt een internationaal bekende vogeltrektelpost.


Praktische informatie

  • Parking aan het Noordzeebad / Sea Life in Blankenberge (A. Van Ackersquare – Blankenberge)
  • Bewegwijzering: rode wandeling (volg de knooppunten van de kustwandelroute 41-40-36-39-41)
  • Stevige schoenen of laarzen aangewezen
  • Niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens
  • Honden toegelaten aan de leiband
  • Horeca onderweg:

Links

Fotogalerij

Pictures shot with

iPhone X


Home / Hiking trails / Hiking trails – Belgium / Hiking trails – Belgium – West-Vlaanderen / Wandeling door De Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge

  
  
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *