Wandeling langs hoeves en kastelen in Gors-Opleeuw

with Geen reacties

Start

Sint-Quintinuskerk – Guigoven
50°50’18.9″N 5°24’04.5″E

Afstand

9,3 km

Duur

3u

Deze 9,3 kilometer lange wandeling met vertrek aan de kerk van Guigoven voert u vooreerst door het Belle-Vuebos, op de grens van de gemeenten Kortessem en Borgloon. Het is één van de grootste aaneengesloten bossen van Haspengouw. De winterbeek kronkelt zich een weg door haar bossige vallei. In het zuiden bouwden de heren van het Kasteel van Opleeuw hun jachthuis, nu gekend als het kasteel “Belle Vue”.

Via enkele ruilverkavelingswegen bereikt u het Kasteel Haagsmeer. Het gaat hier tevens om een jachtpaviljoen van het Kasteel van Opleeuw uit omstreeks 1890, dat in 1958 sterk werd verbouwd. Via de Haagsmeerstraat en de Elleboogstraat wandelt u richting het Kasteel van Opleeuw. Het was de zetel van de Heren van Opleeuw. De oudst bekende Heer was Jan van Opleeuw (2e helft 13e eeuw).

De wandeling voert u vervolgens verder naar het centrum van Gors-Opleeuw. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Borgloon. Gors-Opleeuw lokt veel dagtoeristen. Het is een kastelendorp met vier kastelen op haar grondgebied en met een goed bewaard gebleven oude dorpskom. Tegenover de Sint-Martinuskerk ligt het Kasteel van Gors, omgeven door een prachtig park.

Praktische informatie

  • Parkeerplaats: kerkplein Guigoven (Brandstraat)
  • Horeca nabij het startpunt: Fragola Artisanale Cremerie (Beemdstraat 34, Guigoven)
  • Horeca onderweg: De Pastorie (Martinusstraat 34, 3840 Gors-Opleeuw)

Fotogalerij

Pictures shot with

iPhone X

Home / Hiking trails / Hiking trails – Belgium / Hiking trails – Belgium – Limburg / Wandeling langs hoeves en kastelen in Gors-Opleeuw

  
  
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *