Wandeling door de Mombeekvallei – Alken

with Geen reacties

Start

Begraafplaats Wimmertingen
50°53’07.7″N 5°20’47.6″E

Afstand

6,7 km

Duur

2u15

De Mombeekvallei ligt als een groene buffer tussen de woonkernen van Sint-Lambrechts-Herk en Alken. Dankzij de inspanningen van Natuurpunt, de gemeente Alken en de stad Hasselt kan je hier volop van het groen genieten. De levensaders van dit gebied zijn de Mombeek en de Oude Mombeek, die hier door een driehonderd meter brede vallei stromen. Eeuwenlang gebruikten bewoners de natte valleidelen na het hooien als gemeenschappelijke graadweiden. In het midden van de twintigste eeuw werden ze verlaten omdat deze landbouwmethodes economisch niet meer rendabel waren.

Natuurpunt streeft met haar beheer opnieuw naar de eens zo bloemrijke hooilanden, afgewisseld met moerasbossen. Een habitat waar vlinders en zeldzame dieren als de kamsalamander, de gouden sprinkhaan en de moerassprinkhaan zich helemaal thuis voelen. Wijngaardslakken profiteren hier van de kalk in de bodem. Bij regenweer heb je kans om ze te zien.

Bron: Natuurpunt

Praktische informatie

  • Parkeerplaats: vlakbij de startplaats (Begraafplaats Wimmertingen).
  • Het gebied is het hele jaar vrij toegankelijk via de wandelpaden.
  • Honden zijn toegelaten aan de leiband.
  • Tijdens vochtige periodes zijn laarzen of stevig schoeisel aanbevolen.
  • Horeca onderweg: ’t Alks Mattijske (Meerdegatstraat 75, Alken)

Links

Fotogalerij

Pictures shot with

iPhone X


Home / Hiking trails / Hiking trails – Belgium / Hiking trails – Belgium – Limburg / Wandeling door de Mombeekvallei – Alken

  
  
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *